Κατηγορίες
Περιβάλλον

Αίτια της Κλιματικής Αλλαγής

Κλιματική Αλλαγή

Ο όρος «Κλιματική Αλλαγή» αναφέρεται σε κάθε αλλαγή του κλίματος με την πάροδο του χρόνου, είτε αυτή οφείλεται σε φυσική μεταβλητότητα, είτε είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC).

Από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework-Convention for Climate Change) ορίζεται ως η αλλαγή του κλίματος, που αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία αλλοιώνει τη σύνθεση της παγκόσμιας ατμόσφαιρας, είναι συμπληρωματική της φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας και παρατηρείται μετά τη σύγκριση χρονικών περιόδων (IPCC, 2016).

Αίτια

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατμόσφαιρας, ωκεανών, κρυόσφαιρας (χιόνι, πάγοι και μόνιμα παγωμένο υπέδαφος των πολικών περιοχών), βιόσφαιρας και λιθόσφαιρας (έδαφος, υπέδαφος) καθορίζουν το κλίμα της γης. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επέφεραν αλλαγές στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στη μορφή της επιφανειακής λιθόσφαιρας, με αποτέλεσμα η λειτουργία της πρώτης ως φυσικού μέσου παγίδευσης της γήινης ακτινοβολίας να εντατικοποιηθεί.

Τα αέρια θερμοκηπίου, που δημιουργούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είναι:

  • το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
  • το μεθάνιο (CH4),
  • το οξείδιο του αζώτου (N2O),
  • οι υδροφθοράνθρακες (HFCs),
  • οι φωσφοροφθοροάνθρακες (PFCs) και
  • τα θειο-εξαφθορίδια (SF6).

Οι εκπομπές των αερίων αυτών προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα (μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια), τις βιομηχανικές δραστηριότητες, την αγροτική καλλιέργεια και τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Η συσσώρευση ολοένα και περισσότερων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου και αερολυμάτων οδήγησε σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη με συνέπεια αλλαγές στο κλίμα σε τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα.